A Crepe Suzette nevű desszert Franciaországból származik, amit tálaláskor flambíroznak. Egyszerűbben megfogalmazva egy narancslikőrös, karamelles palacsintáról van szó, amire tálaláskor felmelegített brandyt öntünk , és meggyújtjuk. A lángok nélkül is nagyon élvezetes, lássunk hozzá:
Hozzávalók:
15 deka vaj
2 narancs
1 tojás
6 evőkanál cukor
3 deci tej
10 dkg finom liszt
3 evőkanál narancslikőr
Előkészítés: A vajból 5 dekát felolvasztunk, lereszeljük az egyik narancs héját és kifacsarjuk, átszűrjük mindkettő levét.
Palacsinta: Habverővel simára keverünk 1 evőkanál olvasztott vajat 1 tojással, 1 evőkanál cukorral, 1,5 deci tejjel és a reszelt narancshéjjal. Ezután felváltva adagolva hozzákeverjük a lisztet és a tej másik felét is. A maradék olvasztott vajon kisütjük a palacsintákat. A kész palacsintákat négybe hajtva, alufóliával letakarva félretesszük.
Narancsos karamell szósz:
Összekeverjük a friss narancslevet és a narancslikőrt, kiveszünk belőle 4 evőkanálnyit és egy serpenyőben elkezdjük melegíteni. 5 evőkanál cukrot adunk hozzá. A cukrot mérsékelt tűzön felolvasztjuk, majd nagyobb lángon 2 perc alatt sűrű karamell szirupot főzünk. Ismét lejjebb vesszük a tüzet és hozzáadjuk az apró kockákra vágott 10 deka vajat. Ha a vaj szépen felolvadt, hozzáöntjük a szószhoz a narancslé-likőr keverékünk maradékát.
A félretett, négybe hajtott palacsintákat egyenként átmelegítjük a narancsos szószban 1-1 perc alatt, és tálalhatunk.
6 nagyon finom palacsinta lesz belőle.
A profik kedvéért leírom a flambírozást is: 2-3 evőkanál brandyt egy fém merőkanálba öntünk, és óvatosan melegítsük, erre egy öngyújtó lángja megfelel. Ha az ital már átforrósodott, csurgassuk a palacsintákra. Óvatosan égő gyufát tartsuk a palacsinták fölé, az átforrósodott szesz azonnal lángra lobban. Nem árt kicsit távolabb állni, a művelet közben, nehogy kellemetlen meglepetés érjen, és mi is megpörkölődjünk a felcsapó lángoktól. A bátrak kísérletezhetnek vele, ha szabályosan sikerül bemutatni a mesterfogást, nagy tetszést fog aratni!