HTML

Rizs elkészítése

2012.08.22. 12:12 Lecsó Főzősuli

Szeretem a rizst az íze miatt is, és mert könnyű elkészíteni, sokféleképp variálható. Adhatunk hozzá húst, halat, zöldséget, gyümölcsöt, paradicsomos, keleti, sajtos szószokat, mindennel harmonikus ízt ad. Készíthetünk belőle sós vagy édes ételeket, lehet köret, töltelék, rakott ételek alapja, saláta, felfújt, sushi, leves vagy desszert.  Fogyaszthatjuk hidegen, vagy melegen. Sőt bor és pálinka is készül belőle. Kb. 40 000 különböző rizs létezik – de alapvetően két csoportba tartoznak – rövid vagy hosszú szemű. Ha a boltban körülnézünk, találunk  kerek, rizottónak való, hántolt és hántolatlan, fehér, barna, vörös, fekete, vad fajtákat a rövid és hosszú szemű kategórián felül.

Sokan bajlódnak a rizzsel, mert ragacsos lesz, pedig néhány egyszerű szabályt követve nagyon könnyű a tökéletes rizs elkészítése.

Hozzávalók:

1-2-es kép:

  • rizs
  • víz: a rizs mennyiségéhez képest 1,8-szoros  vagy 2-szeres mennyiségű víz, egy főre kb 6-8 deka rizst számolhatunk köretként, de ha szerencsénk van a recept úgy is megadja, mennyi rizst használjunk.  A víz mennyisége ( 1,8 vagy dupla mennyiség ) attól függ, milyen fiatal a rizs. Ha "fiatal", elég az 1,8-szoros mennyiségű víz, ha már régóta áll a kamra polcon, akkor dupla mennyiséget is magába fog szívni az elkészítés során.
  • adagonként 2 gramm vaj
  • egy lábas fedővel, és egy fakanál a kavaráshoz
  • vízforraló: ha van vízforralónk, melegítsük fel a rizs főzéshez szükséges vizet, hamarabb elkészül a rizs. Ha nem akarunk vele bajlódni, hidegen öntjük a vizet a rizsre, akkor is jó lesz a végeredmény )

Elkészítés:

3-as kép: Tegyük a lángra, vagy elektromos főzőlapra az edényt, szórjuk bele a rizst és adjuk hozzá a vajat.

4-es kép: Folyamatosan kevergessük, amíg a szemek elkezdenek kifehéredni. Egy két szem meg is fog pirulni, vigyázzunk, ha túl sokáig hevítjük a rizst leég, és kezdhetjük előröl.

5-ös kép: Öntsük a rizsre az elkészített, felmelegített dupla mennyiségű vizet. Sózzuk meg. Ha néhány szem túlságosan megpirult, fel fog úszni a víz tetejére, könnyedén lehalászhatjuk.

6-os kép: Fedjük le, és hagyjuk főni.

7-es kép: Gyakran nézzünk rá, hogy elfőtt -e már róla a víz. NAGYON FONTOS, HOGY NE KAVARJUK MEG! Ez a titka, a pergős rizs főzésének. Ha megkeverjük, a rizs szemek külseje megsérül, és a kiszabaduló keményítő miatt lesz az egész egy kezelhetetlen, semmire nem jó ragacs.

8-as kép: Ha már a rizs tetején nincs víz, és a gőz apró réseket hoz benne létre már majdnem kész, még egy két perc, és le lehet kapcsolni alatt a tüzet.

9-es kép: Ha már sejtjük, hogy elfőtte a vizet, a kanállal óvatosan húzzuk félre a rizst. Így látni lehet, van-e még alatta víz. Ha van is egy nagyon pici, inkább zárjuk le a tüzet, ne kísérletezzünk vele, hogy pont most fog leégni. Tehát lezárjuk, és a fedő alatt még kb. 10-15 percig hagyjuk puhulni, párolódni. A képen pont elfőtte az összes vizet, készen van.

Lehet tálalni, vagy tovább felhasználni.

Ha rakott ételbe tesszük, töltelék lesz, nem kell olyan puhára főzni, mint ha köret lesz, hiszen a sütőben még puhulni fog a többi alapanyaggal együtt. A trükk annyi, hogy kevesebb vizet adunk hozzá és rövidebb ideig főzzük.

A rizs készítése5.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: rizs

A bejegyzés trackback címe:

https://lecsofozoiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr114725607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása