A pesto pikáns, zamatos mártás, főtt tészták, húsok mellé kínálják vagy mártások ízesítésére használják.
A klasszikus pesto friss, apróra vágott vagy ledarált bazsalikomból, fenyőmagból, fokhagymából, parmezán sajtból és olívaolajból készül. Az ínyencek, kísérletezni szeretők kedvéért még bemutatok két egzotikus változatot is.
A boltokban is kapható készen, de a saját készítmény mindig nagyobb öröm, és finomabb is. Egyik – másik bolti pesto felbontás után azonnal a szemetesben végzi, a saját készítésűvel még sosem volt ilyen gond. Csak a megfelelő hozzávalókat tartalmazza, a megfelelő mennyiségben, mást nem. Nincs belőle kispórolva aminek benne kell lennie, és nincs benne se tartósítószer, se színezék és még ki tudja mi.
Bazsalikomot, mentát a nagyobb élelmiszerüzletekben frissen is vehetünk, a jobb zöldségesnél pedig kapható medvehagyma.
Ha lehet, törekedjünk a friss zöldfűszer használatára, ha csak szárított zöldfűszer van otthon, óvatosabban adagoljuk, mert sokkal ízében, aromájába jóval erőteljesebb, mint a friss. Körülbelül egynegyed, egyharmad mennyiség elég a szárítottból a frisshez képest.
Érdemes a sarki ábécénél nagyobb üzletben intézni a bevásárlást, mert egy helyen megkapjuk a gyömbért, a fenyőmagot és a lime-ot és a parmezánt is. A klasszikus pesto nem igényel különösebben extra hozzávalókat, de az arab és az ázsiai változat már kisebb polcok és zöldséges rekeszek közti kutakodást igényel.
A klasszikus pestot az olasz konyha szerelmeseinek ajánlom, bár ezt talán mindenkire igaz, ha mást nem a bolognai-, a carbonara spagettit és a pizzát mindenki szereti.
Az arab pesto egzotikus, mintha egy keleti bazárban sétálgatnánk a szőnyegek, fűszerek és édességek között. A menta, a fahéj és a kardamom együtt nagyon finom, és a hal kedvelők is szeretni fogják a szardella miatt.
Én pont szeretem a koriandert, úgyhogy nekem az ázsiai pesto különösen ízlik. Az összeaprított koriander nagyon kellemes a lime levével és a szezámolaj aromájával. Van, aki már a koriander illatától is rosszul van, nekik szerencsére ott a másik két recept.
Jó pesto kevergetést és jó étvágyat!
Klasszikus pesto bazsalikommal és fenyőmaggal – olasz tésztákhoz illik
4 deka pirított fenyőmagot 2 csokor bazsalikommal, 2 gerezd apróra vágott foghagymával és egy csipetnyi sóval összeturmixolunk. Hozzáadunk 4 deka frissen reszelt parmezánt és apránként hozzákeverünk 0,6 deci olívaolajat.
Bazsalikom helyett használhatunk medvehagymát vagy ruccolát, parmezán helyett pedig Grana Padano sajtot, az íze nagyon hasonló, de jóval olcsóbb.
Parmezánból ne használjunk előre lereszeltet, mert hamar elveszti az ízét, aromáját, olyan mintha fűrészport vennénk.
Arab pesto mentával és mandulával – szárnyasokhoz, bárányhoz és olaszt tésztákhoz illik.
4 deka pirított mandulát 2 csokor mentalevéllel, 2 gerezd apróra vágott foghagymával, 2 kicsi, apróra vágott chilipaprikával és egy csipetnyi sóval összeturmixolunk. Apránként hozzákeverünk 0,6 deci olívaolajat. Ízesítjük egy csipetnyi fahéjjal, őrölt kardamommal, borsozzuk, végül hozzáadunk 4 deka mazsolát és 4 apróra vágott szardellafilét.
Ázsiai pesto korianderrel és kesudióval - csirkéhez, halhoz és olaszt tésztákhoz illik.
4 deka pirított kesudiót 2 csokor korianderlevéllel , 2 gerezd apróra vágott foghagymával, 2 kicsi, apróra vágott chilipaprikával, 2 deka reszelt gyömbérrel és egy lime lereszelt héjával összeturmixolunk. Apránként hozzákeverünk 0,3 deci olívaolajat, 0,3 deci szezámolajat és a lime levét.
A koriander az a növény, amit valaki vagy szeret, vagy utál. Ezért ezt csak akkor próbáljuk ki, ha szeretjük a koriandert. A gyömbér vásárlásánál figyeljünk rá, hogy fényes, sima héjút válasszunk.